Jó tanácsok

Rendszeresség

Minden nap próbáljuk meg azonos időben letenni a babánkat aludni és ugyanazokat a rituálékat (fürdetés, mese) hajtsuk végre mindennap. Így elérhetjük, hogy mindig ugyanabban az időben álmosodjon majd el. Ne hagyjuk őt magára! Amikor a csecsemő felriad, sírva ébred, szüksége van arra, hogy felvegyék, átöleljék és megvigasztalják.

A nagyobb csecsemő igényli az elalváshoz kedvenc maciját ,babáját, puha pelusát, plédjét vagy valami hasonlót. Fontos, hogy a baba alvásához biztosítsuk a nyugodt környezetet. Itt elsősorban a csendes szobára és kényelmes kiságyra gondolok.

Funkcionális cselekvés

Az éjszakai etetés kizárólag funkcionális cselekvés legyen. Ne kapcsoljuk fel a villanyt, csak valami kicsi éjjeli lámpát és próbáljunk meg a lehető legkevesebbet beszélni a babánkhoz. Ha készen vagyunk az etetéssel és pelenkázással, azonnal tegyük őt vissza a helyére. Ha látja, hogy éjszaka nem megy velünk semmire, hamar vissza fog aludni.

Engedjük, hadd aludjon a baba akkor és annyit, amennyit akar. Nem szabad álmából felébreszteni, hogy megetessük, mert ekkor még a táplálkozási ritmus alá van rendelve a biológiai óra szabályozásának. A kisbaba jelzi, ha megéhezett, és észre fogjuk venni, milyen szigorú rend szerint szabályozza ébrenléti és alvási ciklusait.
A gyermek kétéves korától azonban már nekünk kell figyelnünk arra, hogy annyit aludjon, amennyi szükséges az egészséges fejlődéséhez. Ebben az életkorban általában 11-12 órai éjszakai alvásra van szükség, hogy gyermekünk kipihenje magát. Nehezíti a helyzetet a bölcsődébe, óvodába kerülés. Itt már nem számít a gyermek egyéni alvásigénye, mindenkinek azonos időben kell aludnia, ami nem jó.Persze előbb-utóbb ehhez is hozzááll a szervezetük és megszokják. De a legjobb, ha ebéd után haza tudjuk hozni csemeténket, és otthon akkor szunnyad el délután, amikor neki jólesik.

Saját helyén

Lehetőség szerint a baba a kiságyban aludjon. Ha ez ellen nagyon tiltakozik, akkor vegyük magunk mellé a saját ágyunkba. Ügyeljünk arra, hogy az ágyunkban ne legyen sok párna, takaró, ne gabalyodhasson beléjük a baba,és vigyázzunk, hogy ne eshessen le még véletlenül sem. Később próbáljuk meg átszoktatni a saját helyére.

Biztonság és kényelem

A baba kiságya legyen biztonságos, rácsai közé ne tudjon beszorulni a feje. Matraca ne legyen nagyon vastag, max 10 cm. A kókuszrostból készült jobb, mert sokkal jobban szellőzik, mint a szivacs, és könnyebben megszárad, ha esetleg a pisi kifolyik a pelusból. Fontos, hogy a matrac pontosan illeszkedjen az ágy oldalához, nehogy a baba valamelyik testrésze beszoruljon. Tehetünk fejvédőt körbe a kiságyban, ami megakadályozza, hogy megpróbálja kidugni a fejét.

Hálózsák

Az újszülöttnek legcélszerűbb viselet a hálózsák. Jó, ha évszakonként más vastagságút adunk rá. A hálózsák alá általában elég egy kombi dressz, hosszú-vagy rövidujjú-attól függően, milyen évszak van. Bár én személy szerint jobban szerettem, ha még egy kis vékony, pamutrugdalódzó is volt rajta. Ha a babánk fázós, húzhatunk zoknit is a lábára. Nem célszerű vastag takarót adni rá, vagy paplannal betakarni, mert ezt magára is húzhatja és belegabalyodhat. Párna sem kell, egy textilpelenkát használjunk helyette. A matracra tegyünk egy gumis vászonlepedőt.

A hálózsák azért is nagyon praktikus viselet, mert a takarót a babák nagy része pillanatok alatt lerugdossa magáról. Ezért ha nem akarjuk egész éjszaka takargatni, akkor hálózsákot használjunk! Valahol azt olvastam, hogy a kisfiúk kimondottan utálják, ha betakarják őket. Ez nálunk is így volt. Ráadásul kisfiam nem tűrte a hálózsákot sem, mert korlátozva érezte magát benne, nem tudott kedvére rúg-kapálni. Azonnal sírt, ahogy beleraktam, úgyhogy maradt a takaró. Viszont ezt sem tűrte :). Csak akkor tudtam betakarni, amikor már elaludt, és mihelyst érzékelte, hogy be van takarva, addig rugdosta, míg le nem jött az egész. Két éves korában hagyta magát először betakarni! De a lábát még így is mindig kidugja :). Kislányom viszont nagyon szerette a finom meleg, puha hálózsákot és a takaróval sem volt semmi baja.

Ne legyen az alvás büntetés

Sose küldjük büntetésből lefeküdni a gyerekeket! Ne mondjuk, hogy ma rosszul viselkedtél, ezért kell lefeküdnöd hamarabb. Legyen öröm a lefekvés. Meséljünk neki, és vigye magával lefeküdni a kedvenc játékát.

Tesóval együtt

Ha több kicsi gyermekünk van, akkor ki kell tapasztalni, hogy képesek-e együtt aludni. Fontos, hogy zavarja-e a nagyot a kicsi sírása, éjszakai evése, és tud e aludni a kicsi a nagy forgolódásától, éjszakai biliztetésétől stb..

Ha egyiket sem zavarja a másik, akkor nyugodtan hagyjuk őket egy szobában, pláne ha egyébként is nagyon szeretik egymást. Még segítheti is a kicsit az elalvásban, ha hallja testvére egyenletes légzését.

Légzésfigyelő

Ennek meglétét borzasztóan fontosnak ítélem meg, hiszen gyermekünk életét mentheti meg. A légzésfigyelő érzékelőit a baba matraca alá kell tenni, és a hozzá kapcsolt monitor hang- és fényjelzéssel jelez, ha a baba légzése kimarad.

Nekünk egyszer fordult ilyen elő egyik éjszaka. Azonnal kipattantam az ágyból és kisfiam láthatóan nem lélegzett. Annyira megijedtem, hogy hirtelen felkaptam és megráztam. Ettől megint elkezdett lélegezni. Azt hozzá kell tennem, hogy a megoldás nem ez, csak akkor hirtelen bepánikolva ez volt az elsődleges reakcióm.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy mikor beüzemeli a légzésfigyelőt, többször olvassa át azt a részt, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a baba nem lélegzik. Vagy a legjobb, ha elvégez egy gyermekkórházak által szervezett újraélesztő tanfolyamot!

Idegen helyen

Ha üdülni megyünk, vagy valami más miatt nem alszunk otthon, próbáljunk meg a babáknak hasonló feltételeket teremteni, mint otthon. A megváltozott körülmények nyilván meg fogja kicsit zavarni a babánkat, de otthon majd helyreáll minden. Nagyban segíthet, ha magunkkal visszük a kicsi kedvenc plédjét, állatkáit, cumiját stb…Kisfiammal sokat utaztunk, neki sehol nem okozott problémát az alvás. Mondjuk hozzáteszem, hogy ő most is olyan és mélyen alvó. Már kisbabának is olyan volt, hogy ha valahol elaludt, őt nyugodtan át lehetett telepíteni más helyre, anélkül hogy felébredt volna.

Kislányom teljesen más volt. Hozzá sem lehet nyúlni ha elaludt, mert abban a pillanatban felébred. Áthelyezés szóba sem jöhetett 🙂

Ha  más már nem segít…

Afrikai vörös tea! Elvileg tiszta gyógynövényekből készült nyugtató hatású tea, amely koffeint sem tartalmaz. Jó hatással van az alvászavarral küszködő csecsemőkre.

A babamasszázs is nagyon megnyugtató lehet egy csecsemő számára.