Leggyakoribb problémák

A csecsemők  továbbra is felébrednek

Ennek oka lehet, hogy gyakoribbá válnak a fájdalmas, kellemetlen állapotok, mint pl. a nátha vagy a fogzás. A fejlődési mérföldkövek is lehetnek az ébredés okai, mert a pici új képességei, mint a mászás, ülés, járás arra sarkallják őket, hogy álmukban is „gyakorolják” ezen képességeiket. Aztán egy- és kétéves kor közt az éjjeli ébredés más okai jelennek meg, mint a szeparációs félelmek vagy a rémálmok.

Vannak olyan helyzetek, amik megzavarhatják a baba alvását, mint például a nyaralás, utazás, költözés, betegség, családban lévő feszültségek stb. Ezek a dolgok még a jó alvó babát is összezavarhatják. Előfordul, hogy csak a változások ideje alatt fog rosszul aludni, de az is megtörténhet, hogy onnantól kezdve nyugtalanul alszik majd.

Le sem  akar feküdni

Kicsi babáknál ritkán, 10 hónapos kortól egyre gyakrabban fordul elő, hogy a kicsinek nincs kedve elaludni napközben vagy este. Órákat kell mellette feküdni, és valamivel húzza az időt…

Csak cicin alszik el

Emiatt nagyon sok anyuka szenved. A legtöbb esetben az az oka, hogy a csecsemő kezdettől fogva ezt szokta meg.

Fogzás

A fogzási fájdalmak miatt előfordul, hogy babánk nem tud aludni és egész éjjel sírdogál. Ez egy hosszú, fájdalmas folyamat lehet. Vannak olyan gélek, amik hűsítik a baba ínyét kb. 20 percig, de ennyi idő elég lehet ahhoz, hogy a baba álomba szenderüljön.

Sírva ébred fel

Előfordul, hogy a baba egészen jó alvó, viszont gyakran, sírva, nyűgösen ébred, nem játszik el csendesen a kiságyban.

Folyton felkel

Sok esetben a korábban jól alvó baba 7-8 hónapos kora körül elkezd felébredni éjszaka, akár félóránként-óránként is.

Fél az elkülönüléstől

Az alvászavarok egyik leggyakoribb oka az, hogy a gyermek fél az elkülönítéstől. Minél kisebb egy gyerek, annál erősebb szorongást vált ki belőle a szeparáció. Hasonló rémületet kelthet benne a sötétség is. Segíthetünk neki, ha éjjelre beteszünk egy kis lámpát, ami félhomályt csinál. Fontos, hogy a lámpa ne legyen 15 W-nál nagyobb erősségű. Én erre a célra nagyon szeretem a sólámpát. Ennek nagyon szép halvány fénye van. Fontos az is, hogy néhány percig legyünk vele elalvás előtt, nyugtassuk meg, és csak ezután búcsúzzunk el tőle.