Leggyakoribb alvásra szoktató módszerek

“Süket tyúk” módszere

Tény, hogy amint a babánkat magára hagyjuk, sírni kezd. A „süket tyúk” módszer azon alapul, hogy ha a baba nem kap a szülőtől visszajelzést, akkor előbb-utóbb abba fogja hagyni a sírást és elalszik. Ez egy nagyon kemény, de hatékony módszer. Viszont előfordulhat, hogy a baba annyira felizgatja magát, hogy nem vesz levegőt, emiatt el is ájulhat. Ha elájul, ezáltal levegőt is vesz és visszaáll a normál légzése. A baba a sírástól öklendezni és hányni is kezdhet.Én ezt a módszert egyáltalán nem ajánlom, bár sokan alkalmazzák.

Ellenőrzött sírás módszere

A módszer lényege, hogy egy darabig hagyjuk sírni a picit, aztán bemegyünk hozzá. Ezt az időtartamot egyre nyújtjuk.Ez egy elég népszerű módszer, eredményt néhány éjszaka alatt lehet vele elérni.

Ismételt megerősítés  módszere

Ismételten nyugtassuk meg a picit, de legyünk határozottak, hogy alvásidő van. Búcsúzzunk el tőle és hagyjuk magára. Ha sírni kezd, menjünk be hozzá, ismét búcsúzzunk el tőle és megint hagyjuk magára. Addig ismételjük, míg el nem alszik. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem kell a síró picinket hallgatni, viszont csak néhány héten belül hatékony.

Mézesmadzag megközelítés módszere

Amikor lefektetjük csemeténket, adjunk neki egy puszit és ígérjük meg, hogy rögtön visszajövünk hozzá. Menjünk vissza, pusziljuk meg újra és távolodjunk messzebbre. Aztán megint térjünk vissza hozzá, puszilgassuk meg kicsit és menjünk megint el. Folytassuk ezt addig, amíg sírás nélkül a helyén nem marad. Ez egy nagyon megnyugtató módszer a babánk számára, viszont csak néhány hét alatt lesz eredményes.

A fokozatos visszahúzódás módszere

Tegyük le babánkat a helyére és üldögéljünk mellette, amíg el nem alszik. Napok, hetek alatt távolodjunk el tőle fokozatosan, amíg a kicsi már akkor is képes lesz elaludni, ha nem vagyunk a szobában. Ez egy nagyon szelíd módszer, de talán a legtöbb idő kell hozzá.